София открива Първия учебен ден с две нови училищни сградиНай-важната ни

...
София открива Първия учебен ден с две нови училищни сградиНай-важната ни
Коментари Харесай

Фандъкова: Най-важната ни задача тази зима е да не допуснем спиране на учебния процес поради липса на отопление

София открива Първия учебен ден с две нови учебни здания

„ Най-важната ни задача тази зима е да не допуснем прекъсване на образователния развой заради липса на отопление. “ Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на съвещанието на столичните шефове, проведено от РУО – София  по мотив започването на образователната година. В него участваха министърът на образованието проф. доктор Сашо Пенов, началникът на РУО – София Ваня Кастрева, както и шефове от всички общински, държавни и частни учебни заведения в столицата. 

„ В София има 175 общински учебни заведения, от които 12 се отопляват на природен газ, за който все още няма планувана отплата, 122 учебни заведения са свързани с „ Топлофикация София “, а 41 употребяват пелети, ток или течно гориво “ – уточни Фандъкова и изрази опасения, че всички те ще имат доста по-високи сметки за отопление през тази зима.  „ За мен най-важната задача е да следим деликатно обстановката и сметките, а шефовете да ръководят бюджетите си по този начин, че да не допуснем прекъсване на образователния развой заради липса на отопление, – сподели още Фандъкова. – Надявам се, че Планът за възобновяване ще бъде отворен, с цел да може столичните учебни заведения да се възползват от средствата, планувани за енергийна успеваемост на учебни заведения и детски градини “ – сподели още Фандъкова. Районните кметове имат задачата дружно с шефовете да дефинират учебните заведения, които имат предпочитание и подготвеност да се включат в програмата, да се създадат обследвания на постройките и общината да има подготвеност за кандидатстване.

Столичната община продължава да влага в строителство на нови здания на детски градини и учебни заведения, както и в поддръжката и модернизацията на общинските  учебни заведения, дружно с районните администрации и екипите на учебните заведения. 97 общински учебни заведения бяха ремонтирани това лято, като в 23 строителните и ремонтни действия ще продължат и след 15 септември. Заедно с шефовете е направена организация на работата, при която строителните действия да не пречат на просветителния развой.  „ Най-голямата ми горделивост е, че продължаваме да построяваме нови здания. Тази година ще стартираме образователната година с две нови здания – уголемение и съвременна спортна зала в  9. Френска езикова гимназия и нова постройка на 28. СУ в регион „ Красна поляна “ – напомни столичният кмет. Изпълнена е и цялостна енергийна успеваемост в съществуващата постройка на 9. Френска езикова гимназия. Общината има подготвеност да стартира строителство на още две нови учебни здания – учебно заведение с детска градина в  „ Манастирски ливади-запад “ и ново учебно заведение в регион „ Студентски “.   

Кметът на София Фандъкова е упълномощила преди Първия образователен ден да се маркират  всички пешеходни пътеки към столичните учебни заведения за по-голяма сигурност за децата, както и да се измият учебните дворове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР